UUTISET

04.10.2021

Fujitsu Finland kehittää yhteistyöprojektissa raskausdiabeteksen hoitoa tukevaa digitaalista palvelua

Fujitsu Finland on mukana yhdessä CleverHealth Network -ekosysteemin ensimmäisistä projekteista kehittämässä digitaalista sovellusta, joka tukee raskausajan diabetekseen sairastuneiden äitien ja heidän tulevien lastensa terveyttä. Raskausdiabeteksen hoitoa ja seurantaa edistävä eMOM GDM -yhteistyöprojekti Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS), Aalto-yliopiston, Fujitsun ja Elisan välillä on edennyt erinomaisesti yhteiseen päämäärään sitoutuneen projektitiimin ansiosta. Fujitsu Finlandin Ville Väärälä kertoo projektin etenemisestä.

Business Finlandilta rahoitusta saaneessa eMOM GDM -yhteisprojektissa on nyt saatu valmiiksi mobiilisovelluksen käyttöliittymä, joka mittaa ja tallentaa pilveen reaaliaikaisesti äidin jatkuvan glukoositason, fyysisen aktiivisuuden, ravinnon, sykkeen sekä päivittäisen painon ja tarvittaessa ohjeistaa äitiä muuttamaan elintapojaan terveellisempään suuntaan. Tällä tavoin pyritään ennaltaehkäisevään toimintaan, joilla voidaan vaikuttaa myös tulevan lapsen terveyteen. 

Mobiilikäyttöliittymä valmiina kliinisiin testeihin

Fujitsu Finland kehitti projektissa käyttöliittymää yhdessä Elisan kanssa tiedon koostamisen näkökulmasta. Hoitoprosessia tukevan sovelluksen käyttöliittymät niin potilaalle kuin hoitohenkilökunnalle ovat nyt valmiina kehitettäväksi eteenpäin. Fujitsu Finlandin kehitysjohtaja Ville Väärälän mukaan projektin alustavat tulokset ovat toivotun kaltaisia ja osoittavat ratkaisun toimivuuden.

Seuraavaksi saman projektin puitteissa ryhdytään hyödyntämään pilotointivaiheessa kerättyä potilasdataa sekä luodaan tekoälyä hyödyntäen sairautta ehkäiseviä ja potilaan elintapoja ohjaavia ennustemalleja.

Tutkimusperustainen todennettavuus kehitystyön ytimessä 

Ville Väärälä kertoo, että terveydenhuollon liiketoiminta on suurin toimiala suhteutettuna Fujitsu Finlandin liikevaihtoon. Terveysteknologia on yksi Fujitsun strategian painopistealue, johon on haluttu investoida. Fujitsun missiona on olla mukana kehittämässä ratkaisuja ja palveluita, jotka hyödyttävät asiakkaita ja tuovat hyvinvointia sekä ihmisille että yhteiskunnalle.

Osaamisestaan maailmalla tunnustettu HUS, suomalainen teknologiaosaaminen ja sen korkea kypsyystaso saivat osaltaan Fujitsu Finlandin liittymään HUS-vetoiseen CleverHealth Network -ekosysteemiin. Myös Fujitsun pääkonttori Tokiossa tuki päätöstä investoida Suomessa tapahtuvaan tuotekehitykseen ja innovointiin. CleverHealth Networkin projektin myötä Fujitsussa on jo tunnistettu uusia tutkimuksellisia spinoff-projekteja ja merkittävää potentiaalia uusille sovelluksille.

Vahvasti sitoutunut projektitiimi vie projektia eteenpäin

Fujitsu tavoittelee CleverHealth Network -yhteistyöllä maailmanluokan terveysteknologiaratkaisuja, joita voidaan kaupallistaa ja myydä ympäri maailmaa. Projektiin osallistuminen antaa raamit julkisen ja yksityisen puolen yhteiskehittämiselle. Väärälä toteaa: ”Aito ekosysteemikehittäminen on yleistymässä Fujitsussa, mutta suomalaisessa CleverHealth Network -projektissa on päästy ainutlaatuiseen tilanteeseen, jossa toimimme tasavertaisesti eri organisaatioiden kanssa yhteisen päämäärän tavoittamiseksi.” 

Väärälä on vaikuttunut projektia vetävän HUS-tiimin vahvasta sitoutumisesta. Naistenklinikan professori Seppo Heinosen ja projektin tutkimusjohtajana toimivan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Saila Koivusalon panostus ja tahto viedä asioita eteenpäin ovat olleet todella tärkeä menestystekijä projektille.

CHN-yhteistyöhön osallistuminen on myös edistänyt Fujitsu Finlandin terveysteknologiaosaamisen näkyvyyttä konsernitasolla. Ville Väärälä odottaakin innolla globaalia Fujitsu ActivateNow 2021 -tapahtumaa lokakuussa. Virtuaalitapahtuman paneelikeskustelussa Väärälä saa tilaisuuden kertoa Fujitsu Finlandin terveysteknologiaprojektista suurelle yleisölle.