YHTEISTYÖSSÄ


Tekoäly tunnistaa tulevaa

-- (ge.jpg)

Suomessa on jo pitkään kerätty potilastietoa järjestelmällisesti. Datan avulla on mahdollista parantaa hoitoa ja laskea hoidon kustannuksia, mutta tiedon määrä asettaa sen hyödyntämiselle omat haasteensa. Esimerkiksi yhtä tehohoitopotilasta kohden syntyy päivässä yli puolitoista gigatavua dataa. Tällaista tietomäärää on mahdoton hyödyntää ilman automatisoitua analytiikkaa.

Hoidon parantaminen datan avulla edellyttää kliinisten ja teknisten osaajien yhteispeliä. GE Healthcare ja HUS ovat tehneet yhteistyötä vuosikymmenien ajan, ja Clever Health Network -ekosysteemin myötä yhteistyö suomalaisen terveydenhuollon kehittämiseksi tiivistyy entisestään. GE Healthcare tuo ekosysteemin projekteihin tekoälyosaamista.

Analytiikka auttaa ammattilaista

GE Healthcarella on Helsingissä terveydenhuollon analytiikan osaamiskeskus. Analytiikkaosaajat kehittävät algoritmeja, joiden tarkoitus on tunnistaa ennalta, jos potilaan tila on heikentymässä.

– Analytiikkasovellusten avulla sairaalalaitteiden tuottama tieto valjastetaan tukemaan terveydenhuollon ammattilaisten päätöksentekoa, kertoo GE Healthcare Finlandin johtava tutkija, analytiikkaosaamiskeskuksen johtaja Hanna Viertiö-Oja.

Kukaan ei kuitenkaan voi ratkoa terveydenhuollon haasteita yksin, ja siksi CleverHealth Networkin kaltaista yhteistyötä tarvitaan. 

– Analytiikkaosaamisen ohella Helsinki on yksi yrityksemme potilasmonitoroinnin pääosaamiskeskuksista. Meillä on Suomessa pitkä historia: olemme kehittäneet potilasmonitoreja yli 45 vuoden ajan. Yhteistyö sairaaloiden, yliopistojen ja muiden yritysten kanssa on meille elintärkeää, kun kehitämme uutta teknologiaa terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Myös CleverHealth Network -projektien pohjalta on tarkoitus kehittää uusia hoitoa ja potilaiden elämää parantavia tuotteita, sanoo GE Healthcaren Suomen-toimitusjohtaja Erno Muuranto.

Dataa kertyy koko ajan

– Kaiken keskiössä on HUS:n tietoallas. Sinne kerätään koko ajan dataa, jota muun muassa meidän potilasvalvontalaitteemme tuottavat.  Tietoallas ja HUS:n kliininen osaaminen yhdessä muodostavat valtavan potentiaalin, joka on erittäin arvokasta Suomessa toimiville terveysalan yrityksille, Hanna Viertiö-Oja toteaa.