CleverHealth Network -ekosysteemin projektit etenevät
CleverHealth Networkissä on parhaillaan käynnissä kuusi yhteiskehityshanketta, joissa kehitetään uusia hoitomuotoja ja ratkaisuja selkeästi määriteltyihin kliinisiin haasteisiin. Kehitteillä olevat tuote- ja palveluinnovaatiot hyödyntävät Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) laaja-alaista ja laadukasta terveysdataa. Keskeistä hankkeissa on tiivis, monialainen yhteistyö HUSin kliinikoiden, tutkimuslaitosten ja eturivin terveysteknologia- ja ICT-yritysten välillä.
Kuva: Antti Kirves
Käynnissä olevien projektien tuloksia esiteltiin CleverHealth Network -ekosysteemin jäsenille suunnatussa Result Highlights -virtuaalitapahtumassa 15.5.2020. Spinversen fasilitoimassa tiiviissä tilannekatsauksessa käytiin läpi paitsi projektien tuloksia, myös oppeja tähänastisesta yhteistyöstä ja kuultiin muiden ekosysteemiyritysten kommentteja esityksiin. Samassa yhteydessä äskettäin ekosysteemiin liittyneet partneriyritykset Pfizer, Takeda ja Productivity Leap esittelivät tavoitteitaan ja odotuksiaan. Covid19-tilanteella on luonnollisesti ollut merkittäviä hidastavia vaikutuksia projektityöhön kevään aikana. Osa HUSin projektihenkilöistä on ollut täysin kiinni priorisoiduissa koronatöissä ja toisaalta potilasrekrytointeja ei ole pystytty tekemään suunnitellusti. Näistä väliaikaisista viivästyksistä huolimatta työ etenee ja tuottaa tuloksia.
Aivosairauksien ja niiden hoidon merkitys kasvaa väestön ikääntyessä maailmanlaajuisesti. Päänalueen kuvantamisanalytiikka -projektissa kehitetään lääkäreille työkalua, jolla tavoitellaan aivoverenvuodon tarkempaa diagnostiikkaa ja parempaa hoitoa potilaille.
- ”Projektin ensimmäisen vaiheen tuloksina on sen opin lisäksi, jota osallistuvat organisaatiot ovat saaneet innovaatioverkostossa toimimisessa, kehitetty tekoälypohjainen algoritmi, joka tunnistaa subaraknoidaalitilan aivoverenvuodot erinomaisella tarkkuudella”, sanoo Mikko Heikkilä CGI:ltä.
- ”Tässä vaiheessa tulokset ovat erittäin lupaavia, mutta tarkoituksenamme on tehdä niistä likimain täydellisiä. Se vaatii vielä lisätyöskentelyä, ja tämän olemmekin jo aloittaneet”, täydentää HUSin kehittämisylilääkäri Miikka Korja.
eCare for Me -projektiin kuuluu kolme eri tutkimuslinjaa: Harvinaisten sairauksien diagnostiikka, akuutti leukemia sekä kotidialyysi.
Harvinaisten sairauksien diagnostiikka -tutkimuksessa paneudutaan tunnettuun haasteeseen, joka niin ikään kuormittaa kovasti sekä potilaita ja terveydenhuoltoa. Yhdellä kahdestakymmenestä suomalaisesta on jokin harvinainen sairaus ja näiden ihmisten hoito tuottaa Uudellamaalla lähes viidenneksen erikoissairaanhoidon kustannuksista. Potilaiden kannalta hoitopolut ovat usein pitkiä. Tyypillisesti diagnoosin löytäminen vie vuosia ja potilaalla on useita kymmeniä kontakteja eri terveydenhuollon toimipisteissä.
- ”Tutkimushankkeemme tavoite on tekoäly- ja dataohjatusti etsiä ja tunnistaa harvinaisia ”neuloja heinäsuovasta” nykyistä aikaisemmin. Ensimmäiset ennustemallit on saatu valmiiksi ja hankkeessa ollaan siirtymässä prospektiiviseen vaiheeseen, jossa ennustemalleja testataan käytännössä” toteavat Tapio Pitkäranta, Head of Cloud Analytics and AI, TietoEVRY:stä ja osastonylilääkäri Mikko Seppänen HUSista.
Akuutti leukemia -tutkimuksessa käytetään koneoppimista ja neuroverkkoja pahanlaatuisten tautien automatisoituun diagnostiikkaan ja yksilöllistetyn hoidon valintaan hyödyntäen HUS-tietoaltaan kliinisiä tietovarantoja ja akateemisen tutkimuksen kautta kertyvää syväprofilointitietoa sairauksien perusmekanismeista. Tavoitteena on luoda diagnostiikkaa ja hoitoa ohjaava älykäs tietotaulusovellus, jota voidaan käyttää niin kliinisessä potilastyössä kuin tutkimuksessa.
- “Olemme perustaneet kattavan, standardisoidun sekä GDPR-yhteensopivan PoC-mallinnusympäristön HUSin Tietoaltaaseen, joka on tutkijoiden ja yhteistyökumppaneiden ahkerassa käytössä. Projektissa on myös käynnistetty kansainvälisen yhteisen tietomallin (OMOP CDM) mukainen kliinisten tietojen rakenteellistamishanke, joka mahdollistaa sujuvan ja tietoturvallisen yhteistyön koti- ja ulkomaisten keskusten välillä. OMOP-mallinnusta tehdään yhteistyössä THL:n ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Olemme myös luoneet interaktiivisia tietotauluja suurten tietomäärien hallintaan ja integrointiin kliinisen käytön mahdollistamiseksi, kertoo ylilääkäri Kimmo Porkka HUS Syöpäkeskuksesta.
Kotidialyysi -tutkimuksessa tavoitteena on luoda pre- ja kotidialyysipotilaille sovellus päivittäiseen hyvinvoinnin seurantaan sekä tekoälypohjaisia malleja dialyysireseptiikkaan ja riskien tunnistamiseen. Näiden avulla tavoitellaan parempaa elämänlaatua potilaille ja tehokkaampaa hoitoa.
- ”Saimme tutkimusluvat maaliskuussa ja nyt tutkimustekninen ympäristö on testattu ja viimeistelty yhteistyökumppaneiden kanssa. Sähköinen tutkimusympäristö on luotu eCRF:ään tutkimusprotokollan seurantaan. Potilas- ja henkilökunnan ohjeet on viimeistelty rekrytoinnin aloittamiseen, kunhan se on Covid19-tilanteen kannalta turvallista tutkimuspotilaille ja henkilökunnalle,” toteaa HUSin tutkimushoitaja Tiina Puurtinen.
Raskausdiabeteksen etäseuranta -projekti pyrkii parantamaan raskausajan diabeteksen hoitoa ja seurantaa hoitoprosessin tueksi kehitettävällä mobiilisovelluksella, joka mittaa ja tallentaa pilveen reaaliaikaisesti äidin jatkuvan glukoositason, fyysisen aktiivisuuden, ravinnon, sykkeen sekä päivittäisen painon.
- ”Applikaation kehittäminen raskaana oleville on edistynyt hyvin, kuten myös ammattilaisen käyttöliittymä. Tiedon saumaton siirtyminen ja tiedon merkityksellinen esittäminen ovat olleet asioita, joihin on keskitytty viime aikoina hyödyntäen koko projektiverkoston laaja-alaista osaamista”, sanoo Fujitsun terveydenhuollon kehitysjohtaja Ville Väärälä.
- ”Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa testasimme erilaisten mittareiden käytettävyyttä raskausaikana ja kysyimme raskausdiabeetikoiden ajatuksia kehitettävästä sovelluksesta. Kehitimme myös uuden bayesilaisen analyysimallin, jonka avulla voimme arvioida dieetin vaikutusta veren glukoosipitoisuuteen entistä tarkemmin. Nyt on alkamassa sovelluksen prototyypin käytettävyyden testaus, joka pohjustaa kesän jälkeen käynnistyvää laajempaa n. 200 äitiä koskevaa käytännön tutkimusvaihetta”, valottaa HUSin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Saila Koivusalo.
Lapsidiabeetikko -projektin tavoitteena on turvallisuuden kasvattaminen ja perheen jokapäiväisen elämän helpottaminen lapsensa diabeteksen hoidossa. Kuljetamme verensokeritiedon potilaan sensorista HUSiin, luvitetusti ja suojattuna. Skaalaamme tiedonkulun myös tutkimuskäyttöön ja muihin potilasryhmiin.
- ”Emme pysty parantamaan diabetesta, mutta nyt pystymme auttamaan potilaan perhettä hoitoon liittyvässä päätöksenteossa ja tukemaan lapsen koulunkäyntiä lisäämällä hoitoturvallisuutta ja poistamaan vanhempien huolta työpäivien aikana”, sanoo dosentti Päivi Miettinen HUSista.
- ”Olemme rakentaneet suojatun ja luvitetun tiedonkulun kotoa potilastietojärjestelmään, lääkäri ja potilas/perhe näkevät saman tiedon yhdessä. Yhteistyö eri kumppaneiden kanssa on toiminut hyvin ja tuottavasti, samoin kuin jaettu johtajuus HUSissa. Upea, osaava poppoo!” toteaa HUSin projektipäällikkö Birgit Paajanen.
- ”Olemme olleet hankkeessa mukana alusta asti, tämä on uusi tapa tehdä työtä. Olemme mielellämme mukana jatkossakin. Mukana on hyvin lahjakas joukko osaajia”, toteaa Sonja Pietilä CGI:ltä.
Lisätietoja
Päänalueen kuvantamisanalytiikka
Taru Hermens, projektipäällikkö, taru.hermens[at]hus.fi
Miikka Korja, kehittämisylilääkäri, Neurokirurgian osastonylilääkäri ja dosentti, miikka.korja[at]hus.fi
Harvinaissairauksien diagnostiikka
Anja Kajanne, projektipäällikkö, HUS, anja.kajanne[at]hus.fi
Mikko Seppänen, ylilääkäri, HUS, mikko.seppanen[at]hus.fi
Kotidialyysi
Anja Kajanne, projektipäällikkö, anja.kajanne[at]hus.fi
Virpi Rauta, nefrologi, LT, EMBA, Kotidialyysi, Nefrologia, Vatsakeskus, HUS, virpi.rauta[at]hus.fi
Akuutin leukemian hoito
Anja Kajanne, projektipäällikkö, HUS, anja.kajanne[at]hus.fi
Kimmo Porkka, ylilääkäri, professori, HUS, kimmo.porkka[at]hus.fi
Raskausdiabeteksen etäseuranta
Pia Viklund, projektipäällikkö, pia.viklund[at]hus.fi
Saila Koivusalo, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT, dosentti, kehittämispäällikkö, saila.koivusalo[at]hus.fi
Lapsidiabeetikko / IHAN (Sitra)
Birgit Paajanen, projektipäällikkö, birgit.paajanen[at]hus.fi
Päivi Miettinen, osastonylilääkäri, dosentti, HUS Lastentaudit, lastenendokrinologian vastuulääkäri, paivi.miettinen[at]hus.fi
- 15.08.2024 12:37
Medtronic liittyy CleverHealth Network -ekosysteemiin - 19.06.2024 13:46
CleverHealth Network -ekosysteemin yhteistyöprojekti HUSin ja Fujitsun välillä vie dialyysit sairaaloista koteihin - 15.05.2024 13:35
HUSin CleverHealth Network -tiimi siirtyi HUSin Strategia ja kehittämistoimintaan - 06.05.2024 14:09
CleverHealth Networkin eMOM-projekti saatiin päätökseen – lupaavia tuloksia raskausdiabeteksen hallintaan - 06.05.2024 13:38
PHEMS EU-hankkeessa edistetään lastensairauksien hoitoon liittyvän datan hyödyntämistä sairaaloiden välillä - 31.01.2024 11:36
ONCOVALUE-hanke tähtää tiedonkeruun ja analytiikan automatisointiin syöpähoitojen arkivaikuttavuuden arvioinnissa - 26.01.2024 13:15
Vaikuttavia tuloksia, uusia ideoita ja kohtaamisia CleverHealth Networkin vuosiseminaarissa - 22.11.2023 09:50
HS: HUS kehittää kaikessa hiljaisuudessa tekoälyä, jonka pitäisi valloittaa maailma - 01.11.2023 11:18
Etähoidon uusi ratkaisu parantaa potilaiden elämänlaatua ja tuo merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle - 22.09.2023 10:37
CleverHealth Networkiin liittyvässä lopputyössä tutkittiin kliinisen tukijärjestelmän kustannustehokkuutta vaskuliitin diagnosoinnissa - 22.08.2023 14:46
Akuutin leukemian hoitoon keskittyvässä projektissa optimoidaan menestyksekkäästi syöpädiagnostiikkaa ja hoidon automatisointia - 22.05.2023 09:31
Hewlett Packard Enterprise liittyy CleverHealth Network -ekosysteemiin - 09.03.2023 13:09
Fujitsu ja HUS yhteistyöhön Kotidialyysipalvelun kaupallistamisesta - 20.01.2023 14:34
HUSissa kehitetty tekoälyalgoritmi tunnistaa TT-kuvista aivoverenvuodon - 18.01.2023 08:41
Digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemi CleverHealth Network tuottaa merkittäviä tuloksia - 07.12.2022 12:37
HUSin johtamalle syöpähoitojen vaikuttavuutta parantavalle hankkeelle merkittävä EU-rahoitus - 04.11.2022 09:52
HUSin Tekoälypäivässä kerrottiin tekoälyn helmistä ja teknologisista läpimurroista HUSissa - 07.10.2022 09:31
Suomalaiset eturivin oopperalaulajat auttavat selvittämään aerosolierityksen eroja E3-hankkeessa - 06.10.2022 15:10
Helsingin kaupungin, HUSin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun uusi palvelu nopeuttaa terveysalan yritysten pääsyä markkinoille - 18.05.2022 15:28
HUS Acamedic tietoturvallinen käyttöympäristö tarjoaa skaalautuvan alustan terveystietojen toisiokäyttöön - 17.02.2022 07:30
Novartis on CleverHealth Network -ekosysteemin uusin kumppani - 10.12.2021 13:05
Takana loistava tulevaisuus? Suomi ei saa jäädä jälkeen terveydenhuollon modernien yhteentoimivuusstandardien soveltamisessa - 25.11.2021 12:51
Pandemia vauhditti terveysturvallisia sisätiloja edistävää poikkitieteellistä E3-hanketta - 11.11.2021 09:49
Telia yhteistyökumppaniksi CleverHealth Networkiin - 28.10.2021 09:54
Siemens Healthineers mukaan CleverHealth Network -yhteistyöhön - 04.10.2021 10:16
Fujitsu Finland kehittää yhteistyöprojektissa raskausdiabeteksen hoitoa tukevaa digitaalista palvelua - 27.05.2021 14:17
Terveysteknologiatutkimuksella haetaan sujuvuutta dialyysipotilaiden ja hoitajien arkeen - 04.05.2021 17:42
AI Head Analysis -projektissa tiivistä yhteistyötä algoritmien parissa - 27.04.2021 15:48
Planmeca tuo asiantuntemuksensa aivoverenvuotojen havaitsemista edistävään CleverHealth Networkin AI Head Analysis -projektiin - 06.04.2021 10:00
Rochesta CleverHealth Networkin uusin yhteistyökumppani - 25.03.2021 16:26
Mobiilisovellus raskausdiabeteksen hoitoon - 01.02.2021 09:30
Sepelvaltimotautiin sairastuneille uusia ennaltaehkäiseviä hoitotapoja - 21.12.2020 15:00
CleverHealth Network -tapahtumassa kerrottiin uusista hankkeista ja ekosysteemin projektien etenemisestä - 01.12.2020 15:03
Kimmo Porkan luotsaama työryhmä hyödyntää uusimpia teknologioita yksilöllistetyn hoidon toteuttamiseksi - 05.11.2020 15:30
Kotidialyysiä tukevista älysovelluksista helpotusta dialyysipotilaiden ja hoitohenkilöstön arkeen - 15.06.2020 12:30
CleverHealth Network -ekosysteemin projektit etenevät - 13.03.2020 11:47
Kotidialyysillä parempaa elämänlaatua ja tehokkaampaa hoitoa - 05.03.2020 15:25
CleverHealth Networkin projektit helpottavat diagnosointia ja parantavat potilaiden turvallisuutta - 19.02.2020 15:05
CleverHealth Network haluaa käynnistää uusia projekteja – ekosysteemin tuorein kumppani on lääkeyhtiö Pfizer - 27.01.2020 13:01
Tuoreita uutisia CleverHealth Networkista - 24.01.2020 13:46
Kiitos kaikille verkostoitumistilaisuuteen osallistuneille! - 29.11.2019 13:00
Suomalainen terveysinnovaatioiden ekosysteemi jatkaa kasvuaan - 24.11.2019 12:52
Terveysteknologian vientiin kovia odotuksia, useita lupaavia kehitysprojekteja käynnissä CleverHealth Networkissa - Haastattelu YLE Uutisissa - 18.09.2019 17:00
CleverHealth Network mukana järjestämässä SuomiAreenan Terveydenhuollon hyvät ja huonot uutiset -keskustelutapahtumaa - 29.08.2019 13:00
CleverHealth Network kiinnosti HIMSS & Health 2.0 -konferenssissa - 10.06.2019 15:00
Digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemi CleverHealth Network on saanut kasvumoottori-statuksen ja merkittävän lisärahoituksen - 17.04.2019 09:00
Tekoälyn avulla kohti nopeampaa ja tehokkaampaa hoitoa - 28.02.2019 12:45
Tavoitteena diabeteslapsen sokeriarvojen helppo ja turvallinen etäseuranta - 05.12.2018 15:54
HUSille tunnustusta terveydenhuollon IT-ekosysteemistä - 01.12.2018 15:00
Tekoälyyn pohjautuva diagnostiikan tukityökalu aivoverenvuodon tutkimuksiin - 07.03.2018 14:44
Raskausdiabeteksen hoitoon tekoälyä hyödyntävä sovellus - 19.09.2017 09:58
Uusi digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemi käyntiin