UUTISET

25.03.2021

Mobiilisovellus raskausdiabeteksen hoitoon

Raskausdiabeteksen määrä kasvaa, mutta moni odottaja kokee, ettei saa hoitoon tarpeeksi tukea. eMOM GDM -tutkimus on yksi HUSin koordinoimista CleverHealth Network -projekteista ja siinä on kehitetty mobiilisovellus, joka auttaa parantamaan odottavien äitien hoitotasapainoa. 

HUSin lisäksi projektissa ovat mukana Aalto- yliopisto ja Helsingin yliopisto sekä yrityskumppaneina Fujitsu ja Elisa. Osa rahoituksesta tulee Business Finlandilta.

  • Projektin tavoitteena on luoda palvelukonsepti, jota voi hyödyntää raskausdiabeteksen lisäksi monien muiden sairauksien hoidossa”, projektipäällikkö Pia Viklund kertoo. 
  • ”Tällaiselle sovellukselle on kysyntää, koska moni toivoo yksilöllisempää ja oikea-aikaista ohjausta. Lisäksi omien elämäntapojen vaikutusta glukoosiarvoihin voi olla vaikea hahmottaa nykymenetelmillä”, tutkimushoitaja Jaana Palukka sanoo. 

-- (emom_gdm_mobiilisovellus.jpg)


Tiina Riekkola on yksi niistä odottavista äideistä, jotka pääsivät testaamaan mobiilisovelluksen käytettävyyttä jo viime syksynä. Hänellä oli juuri todettu raskausdiabetes eikä hänellä ollut kokemusta siitä, miten ruoka, liikunta ja uni vaikuttavat verensokeriin. Tärkeimmät oivallukset Riekkolan kohdalla liittyivät syömiseen.  

  • ”Tutkimuksen ansiosta sain nopeasti kiinni siitä, että lempiaamu- ja välipalani ruisleipä nostaa sokereitani liikaa ja pitää ne korkealla pitkään. Vaihdoin ruisleivän kauraleipään, ja verensokerit olivat paljon paremmalla tasolla”, Riekkola kertoo. Hän löysi tutkimusjakson aikana keinot myös oikeanlaiseen iltasyömiseen, jolla paastoarvot pysyivät hyvinä.  

Tietoa useiden mittareiden kautta 

Nyt tutkimuksessa on menossa interventiovaihe, jossa lähinnä neuvoloiden kautta rekrytoidaan 200 ruokavaliohoitoista raskausdiabeetikkoa. Näistä 100 valitaan satunnaisesti aktiiviryhmään ja 100 kontrolliryhmään. Jokainen osallistuja saa tutkimuksen ajalta kolme FirstBeat-hyvinvointianalyysia, ja aktiivisuutta seurataan UKK-liikuntamittarin avulla. Aktiiviryhmässä tutkittavat saavat lisäksi kudossokerimittarin ja aktiivisuusrannekkeen sekä pitävät ruokapäiväkirjaa ja käyttävät eMOM GDM -sovellusta. Tavoitteena on, että sovellus opettaisi tutkittavia käyttäytymään siten, että verensokeri pysyisi mahdollisimman tasaisena.  

Myöhemmin mukaan myös tekoälyä? 

Mittareista saatu data siirtyy tietoaltaaseen, josta hoitohenkilökunta ja tutkijat pääsevät katsomaan sitä oman käyttöliittymänsä kautta. Tulevaisuudessa se voi olla työkalu raskausdiabeteksen seurantaan. Toistaiseksi hoitovastuu on neuvoloilla. Myöhemmin sovelluksen lisätään myös tekoälyä, jolloin sovellus voisi tehdä ehdotuksia esimerkiksi ruokavalioon reaaliaikaisesti. 

Alkuperäinen juttu aiheesta julkaistu HUSin nettisivuilla: https://www.hus.fi/ajankohtaista/mobiilisovellus-raskausdiabeteksen-hoitoon