UUTISET

21.12.2020

CleverHealth Network -tapahtumassa kerrottiin uusista hankkeista ja ekosysteemin projektien etenemisestä

Digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemi CleverHealth Network järjesti 10.12.2020 virtuaalitapahtuman, jossa kuultiin tuoreita kuulumisia Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) digitaalisista palveluista, kansainvälisestä yhteistyöstä tulevaisuuden älysairaalan tiimoilta, kohokohtia ekosysteemin projekteista sekä esiteltiin Metropolian uutta hyvinvointialan opetus- ja tutkimuskonseptia. Paneelikeskustelu pureutui terveysalan innovaatioiden edistämisen haasteisiin, ja lopuksi julkistettiin CleverHealth Networkin innovaatiokilpailu.

HUSin kehitysjohtaja Visa Honkanen esitteli avauspuheenvuorossaan HUSin digitaalisia palveluja ja kuvasi CleverHealth Network -ekosysteemiä, jonka tuote- ja palveluinnovaatiot pohjautuvat HUSin laaja-alaiseen ja laadukkaaseen terveysdataan, kliinikoiden huippuosaamiseen ja tiiviiseen yritysyhteistyöhön. 

CleverHealth Networkin projektit etenevät koronasta huolimatta

Tällä hetkellä käynnissä olevien projektien pääkuulumiset tuotiin esiin rivakassa Results highlights -sessiossa, jossa johtavat kliinikot ja heidän teknologiayrityskumppaninsa kertoivat yhteishankkeittensa tuloksista ja tavoitteista. Projektien teemoja ovat raskausajan diabetes, harvinaissairauksien diagnostiikka, akuutin leukemian hoito, kotidialyysi ja päänalueen kuvantamisanalytiikka. COVID-19 eittämättä viivästytti eri projektien etenemistä vuoden aikana, mutta viime aikoina viivästyksiä on kurottu umpeen ja projektit etenevät tällä hetkellä suunnitellusti. Yhteistyö eri alojen toimijoiden välillä on erinomaista.

Uusi EU-hanke AICCELERATE tuo älykkäitä palveluita terveydenhuollon käyttöympäristöihin

HUSin EU-hankkeiden valmisteluista ja koordinoinnista vastaava Suzan Ikävalko kertoi uudesta, juuri 10 miljoonan euron Horizon2020-rahoituksen saaneesta älykkään terveydenhuollon kansainvälisestä yhteistyöhankkeesta. HUS kokosi menestyksekkäästi kehittämänsä idean ympärille konsortion viidestä eurooppalaisesta yliopistosairaalasta, yhdestä yliopistosta ja kymmenestä teknologiayrityksestä. Yli 80 hakemuksen joukosta rahoitusta sai vain neljä, joista yksi oli HUSin koordinoima AICCELERATE – A Smart Hospital Care Pathway Engine. Hankkeen tavoitteena on luoda erilaisiin terveydenhuollon käyttöympäristöihin ja potilasryhmiin soveltuva älykäs palvelu, joka kohdentaa resursseja tehokkaammin ja samalla parantaen potilaiden saamaa palvelua. Hanke käynnistyy vuoden 2021 alussa ja siinä on mukana Suomesta myös Innofactor, Evondos sekä Oulun yliopistollinen sairaala. Hankevalmistelua fasilitoi innovaatiokonsulttiyritys Spinverse.

Metropolian uuden kampuksen edistyksellinen terveydenhuollon infrastruktuurikonsepti

Lehtori Eija Raussi-Lehto kertoi omassa esityksessään Metropolian ammattikorkeakoulun upouudesta kampuksesta Itä-Helsingissä. Myllypuroon avattu huippumoderni ympäristö tarjoaa edistyksellisen infrastruktuurin terveydenhuollon ja hyvinvoinnin opetukselle, tuotekehitykselle ja tutkimukselle. Ympäristö on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, ja siinä potilaan kohtaamista ja hoitotilanteita voidaan simuloida tuotekehityksen testaus- pilotointi- ja validointivaiheissa. Metropolian ammattikorkeakoulun tavoitteena onkin tarjota HUSille sen terveydenhuollon ja hyvinvoinnin tutkimus- ja kehitystyöhön saumattomasti soveltuva testausalusta.

Paneelikeskustelun keskiössä terveysdatan hyödyntäminen

Kiinnostavia näkökulmia tuoneessa paneelikeskustelussa olivat mukana Kalifornian Piilaaksossa vaikuttava Jani Ahonala Varianilta, Business Finlandin Minna Hendolin, Lääketeollisuus r.y.:n Sanna Lauslahti ja Saara Hassinen Healthtech Finlandista sekä moderaattorina Markku Heino Spinversestä. Vilkkaassa keskustelussa pohdittiin tapoja nopeuttaa terveysalan innovaatioiden syntymistä ja kansainvälisille markkinoille pääsyä sekä poistaa esteitä näiden tieltä.

Innovaatiokilpailu hakee uusia terveydenhuollon innovaatioita ja kehityskumppaneita

CleverHealth Network käynnistää vuoden 2021 alkupuolella innovaatiokilpailun, jonka kautta etsitään laaja-alaisesti uusia, tunnistettuihin tarpeisiin ratkaisuja tuovia projekti-ideoita. Haastekampanjan tavoitteena on etsiä ideoita myös nykyisen verkoston ulkopuolelta ja haastaa näin uusia kumppaneita mukaan yhteistyöhön.  Lisätietoja innovaatiohaasteesta seuraa ensi vuoden puolella!

Projektijohtaja Mirka Tammi oli tyytyväinen virtuaalitapahtuman antiin: ”Hienoa, että aihe kiinnostaa laajasti ja osallistujia olikin yli 120! CleverHealth Network on edennyt hienosti ja ensi vuonna tulemme entisestään lisäämään yhteistyötä eri kansallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa.”

Lisätietoja: 

Mirka Tammi, Project Director, mirka.tammi(at)hus.fi
Markku Heino, Principal Consultant, markku.heino(at)spinverse.com

Tilaa uutiskirjeemme täältä.