UUTISET

19.09.2017

Uusi digitaalisten terveysinnovaatioiden ekosysteemi käyntiin

HUS:n koordinoima uusi ekosysteemi, CleverHealth Network, tuo yhteen suomalaisten yritysten terveysteknologiaosaamisen, terveydenhoidon huippuasiantuntijat ja HUS:n laadukkaan terveysdatan.

Digitaalisille ja tekoälyyn perustuville terveysratkaisuille on maailmanlaajuisesti kasvava tarve. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) koordinoima CleverHealth Network on Tekesin rahoittama ekosysteemi, jossa yritykset ja terveydenhuollon parhaat asiantuntijat terveysdataa hyödyntämällä kehittävät yhdessä entistä parempaa hoitoa suomalaisille sekä menestyviä terveysteknologian vientituotteita yrityksille. Tavoitteena on myös houkutella ulkomaisia investointeja Suomeen.

- Yliopistosairaalana HUS:n tehtävä on jatkuvasti tutkia ja kehittää suomalaisten hoitoa. Luomme nyt terveysdatan hyödyntämiseen perustuvan kilpailukykyisen ympäristön, jossa voimme yhdessä yritysten kanssa kehittää erityisesti datan jalostukseen perustuvia innovaatioita ja tutkimusta. Näin voimme jatkossakin tarjota suomalaisille maailman parasta hoitoa ja samalla luoda Suomelle menestyksekkäitä vientituotteita, kertoo HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Innovaatiotoiminta tapahtuu ekosysteemin yhteyteen perustettavissa kehitysprojekteissa, joissa yhdistyy monialainen osaaminen ja ketterän yhteiskehittämisen toimintamalli. Keskeisessä asemassa on HUS:n Sitran tuella rakentama suurten tietomassojen analyysi- ja säilytyspaikka, HUS-tietoallas.

- HUS-tietoallas tarjoaa ainutlaatuisen modernin ympäristön, jossa dataa voidaan käyttää esimerkiksi tekoälyn opettamiseen yksilönsuojan takaavassa ja samalla joustavassa ympäristössä, toteaa HUS:n IT-kehitysjohtaja Mikko Rotonen.

CleverHealth Networkissä on jo mukana 14 yritystä, joista viisi on pk-yrityksiä ja yhdeksän kansainvälistä konsernia: BCB Medical, BC Platforms, CGI, Elisa, Fujitsu, GE, IBM, Innofactor, Microsoft, Nokia, Noona, Planmeca, Reaktor ja Tieto.

- BC Platformsin tavoitteena on olla maailman johtava genomitiedon analytiikkayhtiö. Tuomme ekosysteemille näkemyksen siitä, miten monimutkainen genomitieto saadaan parhaaseen käyttöön sekä potilastyössä, että tutkimuksessa. Esimerkiksi harvinaisten sairauksien alueella voimien yhdistäminen voi tuoda koko terveysjärjestelmälle merkittäviä läpimurtoja, BC Platformsin toimitusjohtaja Tero Silvola sanoo.

- Uusi ekosysteemi tarjoaa erinomaisen väylän, jonka kautta voimme tuoda Japanin terveydenhuoltoyksikkömme ja Fujitsu Laboratorioiden kehittämiä innovaatioita Suomeen asiakaslähtöisellä tavalla. Ennakoiva ja henkilökohtainen hoito toteutuu hyvin esimerkiksi päälle puettavalla teknologialla, joka turvaa asiakkaan arkea kotona ja mahdollistaa huomattavasti kustannustehokkaammat hoitoprosessit. Lisäksi Fujitsu pystyy tarjoamaan globaalin kanavan, jolla ekosysteemin ratkaisuja voi toimittaa kaikille mantereille, kertoo Fujitsun julkishallinnon ja terveydenhuollon toimialojen myynnistä vastaava Mikko Lampinen.

Ensimmäiset projektit lähdössä liikkeelle

Ensimmäiset projektit pyritään saamaan käyntiin jo syksyn aikana. Projektit pohjautuvat HUS:n erikoisosaamisalueisiin, jotka ovat maailman huippuluokkaa sekä laadullisesti että määrällisesti.

- Nyt on oikea hetki toimia, sillä Suomella on vielä hetken edellytykset nousta terveysalan innovaatiokeskukseksi: erinomainen, viimeksi vaikutusvaltaisessa Lancet-lehdessä maailman parhaaksi todettu terveydenhoito, vahva terveysteknologiaosaaminen, laadukasta terveysdataa sekä ympäristö turvalliselle hyödyntämiselle. Tarkoitus ei ole myydä dataa. Sen sijaan mahdollistamme sen, että tutkijat ja yritykset yhdessä kanssamme voivat yksilön suojan varmistavassa ja tietoturvallisessa ympäristössä jalostaa datasta uusia, entistä parempia hoitoja. Tämä toiminta ei tule hyödyttämään vain terveydenhuoltoa, vaan myös Suomen elinkeinoelämää, toteaa HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen